Τίτλος:
Reflexology in the management of encopresis and chronic constipation

Δημοσιεύτηκε:
Paediatric Nursing vol 15 no 3 April 2003

Συγγραφείς:
Eileen Bishop RSCN, SCM, Reflexologist, Paediatric Liaison Sister;
Evelyn McKinnon RSCN, Reflexologist, Community Paediatric Staff Nurse;
Evelyn Weir RSCN, SCM, BSc Health Studies, Reflexologist, Staff Nurse Paediatric Unit;
Denise W Brown Dip IHMS, Clinical Effectiveness Facilitator, Ayrshire & Arran Acute Hospitals Trust

Ρεφλεξολογία για διαχείριση της εγκόπρισης και χρόνιας δυσκοιλιότητας

Η Εγκόπριση ή ακράτεια κοπράνων στα παιδιά είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση που είναι συνήθως δευτερογενής σε χρόνια δυσκοιλιότητα / άρνηση αφόδευσης.
Η παραδοσιακή διαχείριση με κλύσματα μπορεί να αυξήσει την ανησυχία του παιδιού.

Σκοπός της μελέτης

Αυτή η μελέτη διερεύνησε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ασθενών με εγκόπριση και χρόνια δυσκοιλιότητα, με ρεφλεξολογία.
Διεξήχθη μια μελέτη παρατήρησης 50 παιδιών ηλικίας μεταξύ τριών και 14 ετών που είχαν διάγνωση εγκόπρισης / χρόνιας δυσκοιλιότητας.
Τα παιδιά έλαβαν έξι συνεδρίες Ρεφλεξολογίας, 30 λεπτών, στα πέλματα.
Με τη βοήθεια των γονέων τους συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις κινήσεις του εντέρου και τα ίχνη λεκέδων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία.
Ένα συμπληρωματικό ερωτηματολόγιο απαντήθηκε από τους γονείς, πριν και μετά τη θεραπεία σχετικά με τη στάση τους απέναντι στη ρεφλεξολογία.

Αποτελέσματα:

Σαράντα οκτώ από τα παιδιά ολοκλήρωσαν τις συνεδρίες.
Ο αριθμός των κινήσεων του εντέρου αυξήθηκε και η συχνότητα της ακούσιας απώλειας κοπράνων μειώθηκε.
Οι γονείς ήθελαν να δοκιμάσουν τη ρεφλεξολογία και ήταν ικανοποιημένοι με την επίδραση της ρεφλεξολογίας στην κατάσταση του παιδιού τους.
Φαίνεται ότι η ρεφλεξολογία υπήρξε μια αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία της εγκόπρισης και της δυσκοιλιότητας σε περίοδο έξι εβδομάδων σε αυτήν την ομάδα ασθενών.

Παρατηρηθέντα αποτελέσματα:

Μετά την πρώτη τους συνεδρία ρεφλεξολογίας, τα παιδιά φαινόταν να προσβλέπουν στην επόμενη, συχνά βγάζοντας τις κάλτσες τους στο δρόμο προς την περιοχή θεραπείας.
Οι νοσηλευτές, οι οποίοι έχουν εμπειρία από τη θεραπεία αυτών των ασθενών εδώ και πολλά χρόνια, τόσο με κλύσματα όσο και με ρεφλεξολογία, θεωρούν γενικά ότι οι γονείς ήταν λιγότερο ανήσυχοι και ότι οι σχέσεις γονέων / παιδιών ήταν λιγότερο έντονες.
Θεώρησαν επίσης ότι ήταν λιγότερο τραυματικό τόσο για τον ασθενή όσο και για τους ίδιους, σε σύγκριση με τη χορήγηση κλύσματος. Σημειώθηκε ότι κανένα από τα παιδιά δεν χρειάστηκε κλύσμα κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Ανεξάρτητα, πολλοί γονείς παρατήρησαν αυξημένη όρεξη στο παιδί και βελτίωση του ύπνου.

Πρόσθετες Πληροφορίες:

Εγκόπριση (encopresis) ονομάζεται η ανεξέλεγκτη αφόδευση – μέρα ή νύχτα – μετά το 4ο έτος ηλικίας του παιδιού.

Η εγκόπριση προκαλείται συνήθως λόγω της άρνησης του παιδιού να αφοδεύσει – για διάφορους λόγους. Τα κόπρανα σκληραίνουν λόγω παρατεταμένης παραμονής στο τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου. Τα παιδιά αρνούνται ή δεν μπορούν να τα αποβάλλουν κυρίως λόγω πόνου, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται κοπρόλιθοι. Τα ρευστά κόπρανα που σχηματίζονται στο λεπτό έντερο ρέουν μεταξύ του τοιχώματος του εντέρου και των κοπρόλιθων και διαφεύγουν ανεξέλεγκτα.

Εγκόπριση μπορεί να εμφανιστεί και μετά από μεγάλη διάρκεια φυσιολογικής αφόδευσης και οι λόγοι μπορεί να είναι οργανικοί ή ψυχολογικοί. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ελεγχθούν από ειδικό ιατρό ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιθανές αιτίες.